Skip to content

Despre mine

Spre sfârșitul adolescenței, am fost diagnosticată cu degenerescența maculară, o afecțiune oculară degenerativă care apare de obicei la persoanele vârstnice. Ulterior am aflat că din cauza acesteia a apărut și retinopatia, o altă boală degenerativă din aceeași familie, maladii care afectează retina. Aceste lucruri urmau să își pună amprenta asupra fiecărui aspect al vieții mele.

La început, am ascuns problema și am încercat să par că totul este în regulă, depunând eforturi pentru ca nu cumva cei din jur să îmi observe defectul de vedere. Timpul a trecut, iar eforturile de a părea “ normală” au devenit din ce în ce mai mari și obositoare. Nu puteam accepta că am o problemă și cu toate că știam că drumul era unul descendent și vederea urma să mi se deterioreze tot mai mult până la punctul în care nu o voi mai putea ascunde, totuși preferam să mă preocup tot de alte probleme și în special m-am focusat pe rezolvarea problemelor altora, ignorând și oarecum negând propria mea problemă la care trebuia să găsesc soluții.

Am făcut foarte multe greșeli din care am învățat o mulțime de lecții de viață, foarte importante și care mi-au croit drumul spre succes.

După aflarea diagnosticului am renunțat la studiile universitare și am urmat cursuri de calificare profesională în meseria de tehnician maseor. Din cauza frustrării îmi doream enorm să performez în această meserie, astfel după terminarea calificării am continuat să urmez diverse cursuri suplimentare, care aveau ca scop îmbunătățirea și perfecționarea continuă a tehnicii de masaj. În acest moment am 10 ani de experiență în domeniul masajului.

Se spune că reușim să cunoaștem cu adevărat un lucru, doar în momentul în care îl putem preda altora, așadar am urmat cursul de formator și am început să formez alți viitori tehnicieni masori. Studiile universitare au fost o provocare personală și pentru a-mi demonstra că sunt capabilă să fac și o facultate, alegând psihologia, în 2018 am absolvit cursurile  Facultatății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UBB Cluj, iar pe viitor doresc să aprofundez acest domeniu.

Din păcate în ultimii ani vederea mea s-a deteriorat semnificativ și am decis să evoluez profesional conform condiției actuale de sănătate vizuală, așadar în acest moment urmez cursurile postliceale la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere  “Sfânta Maria”, Arad, cursuri de Asistent Balneo-Fizio-Kinetoterapeut.

Am lucrat ca angajată până în anul 2017, iar din anul 2015 am început antreprenoriatul, devenind și angajatoare nu doar angajată.

În prezent scriu o carte ghid în care descriu toate etapele prin care am trecut până am ajuns la acceptarea problemei de vedere ca fiind parte integrată a mea ca om. Am reușit să înțeleg că problema de vedere nu mă definește ca persoană, iar ochii sunt doar o parte a corpului meu. Chiar dacă ochii mei nu funcționează normal, mă ajută să văd lumea altfel decât majoritatea semenilor mei și îmi oferă șansa de a trăi o singură viață în două moduri oarecum opuse: ca persoană văzătoare și mai apoi ca nevăzătoare. Am înțeles că atitudinea unui om creează altitudinea lui și am învățat că lucrurile cu adevărat valoroase sunt acelea care nu se văd. Pas cu pas am conștientizat cum să gestionez și să găsesc soluții adecvate în fața obstacolelor vieții care la început par de netrecut din cauza problemei de vedere.

Am creat acest blog  din dorința de a fi de folos și a vă pune la dispoziție experiența mea, tuturor celor care întâmpinați dificultăți în a surmonta anumite obstacole care par fără soluție. Sunt convinsă că experiența mea de viață poate ajuta multe persoane să reușească și să își (auto)depășească limitările și barierele (auto)impuse.